65 jaar na de Watersnoodramp in 1953

RAAMSDONKSVEER – Vandaag herdenken we dat in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant onder water kwamen te staan. Ook Raamsdonksveer werd ‘overvallen’ door het wassende water. Zo’n 80% van ons dorp stond onder water. Het water stond tien centimeter tot 2.60 meter tegen de gevels. Op de Facebookpagina van Veers Erfgoed en www.raamsdonksveeropdekaart.nl is er vandaag speciale aandacht voor deze indrukwekkende ramp.

7482

In 2013 organiseerde Veers Erfgoed een grootse herdenking van de Watersnoodramp 1953. Een provinciale herdenking in de katholieke kerk van Raamsdonksveer, strijd tegen het water op het Heereplein, een avondwandeling met herinneringen en natuurlijk de verplaatsing van de Noorse watersnoodwoning van het Sandoel naar het Openluchtmuseum in Arnhem. De herdenking in dat jaar was groots en indrukwekkend. In de voorbereidingen naar de herdenking is veel informatie verzameld en zijn mensen die de ramp hebben meegemaakt geïnterviewd.

Om de impact van deze ramp in ons dorp en de rol die Raamsdonksveer heeft gespeeld in de eerste informatievoorziening in 1953 blijvend in herinnering te houden, zijn op de Facebookpagina van Veers Erfgoed en www.raamsdonksveeropdekaart.nl foto’s, verhalen en links naar filmpjes te vinden. Op deze manier blijven we ook in het 65e jaar de Grote Ramp herdenken.

7526