Een (woorden)boek(ske) voor Vaderdag

Op 19 juni is het weer Vaderdag. Misschien is een (woorden)boek(ske) over ’t Fèèr wel een leuk cadeau?

Veers woordenboek
Veers Erfgoed bracht in 2013 voor het eerst het Fèrs Woordenboekske uit. Dat was al snel uitverkocht, regelmatig werd er gevraagd of het nog te verkrijgen was. Het antwoord was altijd hetzelfde: ‘nee’. Door de vele verzoeken is men echter wel begonnen aan een nieuwe editie. De herziene versie van het Fèrs Woordenboekske is nu te koop, onder meer bij Kappers Express.

“In de editie van 2015 zijn niet alleen verschillende woorden toegevoegd, maar wordt ook uitgebreid uitleg gegeven over de schrijfwijze van de Fèrse woorden en zijn (verdwenen) straatnamen en bijnamen toegevoegd”, is de uitleg over het nieuwe exemplaar. Maar de woorden dripsele, fienaol en verspeule… weet u waar ze voor staan? Als het antwoord ‘ja’ is, bent u een kenner van de Veerse taal. Wist u het niet, dan is het woordenboek geen overbodige luxe. Dripsele is heen en weer lopen, fienaol is helemaal en verspeule is verliezen. Zo staan er nog veel en veel meer woorden in. Voor vijf euro per stuk is het woordenboek te koop bij Kappers Express op Het Anker 8 in Raamsdonksveer, daarnaast is het te koop tijdens open huizen in ’t Fruithuisje of via het bestuur en vrijwilligers van Veers Erfgoed.

Woordenboek2016
Bedrijvig Raamsdonksveer
Het boek ‘Bedrijvig Raamsdonksveer’ is het derde boek uit de serie ‘Kijk op het Veers verleden’, uitgebracht door uitgeverij Vèrse Hoeven. In het boek staat het bedrijfsleven in ‘t Fèèr ten tijde van weleer centraal. Schrijver Jan Hoek heeft, in samenwerking met Veers Erfgoed, een prachtig boek geschreven en samengesteld. Het boek besteedt aandacht aan verschillende bedrijfstakken, fabrieken, soorten winkels en ambachten. Hoe ging men vroeger te werk en hoe gaat dat nu? Zo wordt verteld over de kleine kruidenierswinkeltjes van toen in een tijd waarin alles met de hand werd gedaan. Over de bakkers die zorgden voor het dagelijkse verse brood en over mannen van het Sandoel die in de Biesbosch werkten om daar hun geld te verdienen.

Voor dit boek is een kleine selectie gemaakt uit de vele foto’s, voorwerpen en verhalen die te maken hebben met de bedrijvigheid van Raamsdonksveer. Een prachtig document waarin de geschiedenis van verschillende bedrijfstakken uit dit ‘nijver Brabants dorp’ met verhalen, foto’s en advertenties is opgetekend. Voor slechts € 9,90 kunt u dit boek kopen bij uitgeverij Vèrse Hoeven. Natuurlijk is het boek ook te koop bij Veers Erfgoed.