Eervolle vermelding Veerse kiosk bij toekenning Brabantse Monumentenprijs 2011

Raamsdonksveer – Woensdag 16 november ontving Bert van den Kieboom, voorzitter van stichting Veers Erfgoed, bij de uitreiking van de Brabantse Monumentenprijs 2011uit handen van gedeputeerde Brigite van Haaften een eervolle vermelding en een cheque van € 500,-. De restauratie van de Veerse kiosk in 2008 verdient, aldus de jury, deze prijs omdat het initiatief is genomen door deze lokale stichting. Daarnaast heeft Veers Erfgoed sinds de oplevering haar handen niet van het monument afgetrokken. De stichting stimuleert organisaties om het monument te betrekken bij ‘buitenaangelegenheden’. Deze eervolle vermelding is een prachtige waardering voor het werk van de stichting, de gemeente Geertruidenberg en niet in de laatste plaats de bedrijven die de renovatie destijds mogelijk maakten.

Niet alleen de kiosk in Raamsdonksveer ontving een eervolle vermelding en cheque. Ook de Tilburgse stadsschouwburg werd door de jury op dezelfde wijze beloond. De uiteindelijke Monumentenprijs 2011 ging naar de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. De mensen van het Veers Erfgoed zijn er bijzonder trots op dat ‘hun’ bouwwerk in dit rijtje met grote gebouwen uit beide Brabantse steden staat.

De jury omschrijft in haar oordeel exact de reden waarom de renovatie destijds in 2007-2008 is opgepakt. De kiosk dient een prominente plaats te krijgen in het Veerse dorpshart. Het is een open podium voor kunst en cultuur waar mensen niet alleen van willen genieten door ernaar te kijken. Veers Erfgoed wil juist dat verenigingen en stichtingen gebruik maken van de kiosk. Om het gebruiksgemak te vergroten zijn verschillende voorzieningen aangebracht. Zo kunnen tussen de pilaren schermen worden aangebracht ter beschutting tegen wind en regen. Daarnaast zijn aansluitingen voor apparatuur en installaties mogelijk. In de kelder van de kiosk is daarvoor een professionele techniekkast aanbracht. De verlichting van de kiosk is op verschillende manieren regelbaar zodat de ene keer de kiosk in sfeerverlichting straalt en de andere keer optimaal is uitgelicht.

Sinds de renovatie wordt de kiosk steeds vaker gebruikt voor activiteiten. Naast de vaste gebruikers als de carnavalsorganisatie en de avondvierdaagse werd dit jaar, na lange afwezigheid, weer op 29 en 30 april feest gevierd rondom de kiosk. Ook volgend jaar staan weer activiteiten gepland.

Wilt u als vereniging of stichting gebruik maken van de kiosk dan kan dat natuurlijk. Hieraan zijn wel enkele spelregels verbonden. Allereerst dient u tijdig tevoren bij de gemeente een vergunning aan te vragen voor het organiseren van een evenement. De gemeente heeft besloten dat elke maand een evenement op het Heereplein of de kiosk mogelijk is. U hoeft overigens voor een vergunningaanvraag niet altijd een hele ‘papierwinkel’ in te vullen. Afhankelijk van de grootte van het evenement is in sommige gevallen een korte melding voldoende. De gemeente brengt u vervolgens in contact met Bert Joosen, William de Bruijn of Jos van Strien. Zij hebben na de renovatie in 2008 de taak op zich genomen om het gebruik van de kiosk te stimuleren. Samen met de organisatoren van het evenement bekijken ze wat er mogelijk is om optimaal gebruik te maken van de kiosk. Dus heeft u als vereniging of stichting op termijn een evenement, bekijk dan eens hoe de kiosk hierin een rol kan vervullen. Toch leuk dat u achteraf kunt zeggen dat u heeft opgetreden op het mooiste buitenpodium van Brabant!