Herdenking Watersnoodramp 1953: Het programma voor 1 en 2 februari

Middagprogramma vrijdag 1 februari – 13:45-15:00 uur op het Heereplein
Avondprogramma vrijdag 1 februari – 19:30-23:00 uur op het Heereplein
Zaterdag 2 februari – 11:00-16:00 uur vanuit het Henricusgebouw

Lees hieronder de details van de programma’s.


Middagprogramma vrijdag 1 februari – 13:45-15:00 uur op het Heereplein
In de middag van 1 februari gaan 725 kinderen van alle negen basisscholen van de gemeente Geertruidenberg de ‘strijd tegen het water’ aan. Om 13:45 uur gaan de kinderen op het Heereplein ervaren wat het is om een grote hoeveelheid water tegen te houden. Daarvoor vullen ze gezamenlijk zandzakken en bouwen één grote dijkring om het water te stoppen. Rond 14:30 uur vliegen een Alouette en Chinook van de Koninklijke Luchtmacht over Raamsdonksveer en het Heereplein. De Luchtmacht laat zien hoe bij rampen in Nederland hulp wordt geboden vanuit de lucht. Bijzonder is ook dat vanuit een speciale helikopter foto’s worden gemaakt van de strijd op het Heereplein. Om 15:00 uur gaan de kinderen weer terug naar de basisscholen en is hopelijk het water gestopt voor verdere overstroming.

Avondprogramma vrijdag 1 februari – 19:30-23:00 uur op het Heereplein
Vrijdag 1 februari herbeleven we in de avond de rampdag van zestig jaar geleden. We starten om 19:30 uur met een spectaculaire opening op het Heereplein. Met zang, beeld en geluid openen we de ontdekkingstocht vanaf de kiosk. Een bijzonder moment is de onthulling van het kunstwerk ter nagedachtenis aan de Watersnoodramp van 1953. Heavy ARTists Sjaak Pruijssers en Gerrit Dammer uit onze gemeente zijn hard bezig met het maken van dit bijzondere monument. Wij raden u zeker aan om die avond om 19:30 uur op het Heereplein te staan, zodat u niets mist.

Na de opening gaat u in groepen op ontdekkingstocht door het Raamsdonksveer van 1 februari 1953. Met begeleiders volgt u de blauwe lijn en wordt u meegenomen langs verschillende theaterpunten. Wat gebeurde er die rampnacht allemaal in ons dorp? Met straatacts, geluids- en fotofragmenten, humor en ook serieuze momenten, brengen we de kracht van het water in herinnering. Zorg die avond voor warme kleding, want het kan guur weer zijn. Ook is stevig, maar vooral waterdicht schoeisel  – bijvoorbeeld laarzen – nodig om de ‘barre’ tocht door nachtelijk Raamsdonksveer vol te houden. Om 23:00 uur sluiten we dit unieke evenement, dat u beslist niet mag missen, in het Henricusgebouw af.

Zaterdag 2 februari – 11:00-16:00 uur vanuit het Henricusgebouw
Op 2 februari kunt u tussen 11:00 en 16:00 uur op drie plekken in Raamsdonksveer foto’s en documenten bekijken over de Watersnoodramp van 1953. Vanuit het Henricusgebouw, café Kerkzicht of café Berende start u die dag uw wandelroute en volgt u de blauwe lijn (‘follow the blue line’) naar de drie locaties waar u unieke foto’s en materialen uit de eerste februaridagen van 1953 kunt zien. De foto’s en documenten geven u een compleet beeld van wat er die eerste februaridagen in ons dorp gebeurde. U kunt zien welke plekken onder water stonden of door de kracht van het water beschadigd waren. Een uniek tijdsbeeld dat u zeker niet mag overslaan. Wij adviseren u om op tijd te starten en de tijd te nemen om op de drie locaties de foto’s en documenten rustig te bekijken. De tentoonstelling is namelijk slechts één dag te zien. Heeft u nog een half uurtje tijd over? Maak dan beslist een rondje met een DUKW door het centrum. Koopt u die dag iets bij ondernemers die aangesloten zijn bij de VOG Detailhandel-Horeca, dan krijgt u een gratis kaartje voor een rondrit met dit amfibievoertuig. In de eerste februaridagen zijn in het rampgebied – ook in Raamsdonksveer – mensen geëvacueerd met dit rijdend en varend gevaarte.

1 reactie op “Herdenking Watersnoodramp 1953: Het programma voor 1 en 2 februari

  1. Een geweldig initiatief.onzettend goed in elkaar gezet.
    Hulde aan de organisatie en ale vrijwiligers.
    Het was erg indrukwekend.

Reacties zijn gesloten.