Nederlands Openluchtmuseum gestart met herbouw Noorse woning

De herbouw van een houten ‘watersnoodwoning’ uit Raamsdonksveer is maandag 9 september 2013 officieel gestart. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verrichte de starthandeling in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, in het bijzijn van burgemeester Willemijn van Hees, wethouder Bert van den Kieboom, een delegatie van Veers Erfgoed en vijf kinderen uit de gemeente Geertruidenberg.

Cees van den Elshout geeft tekst en uitleg bij de start van de opbouw van de Noorse woning in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto gemaakt door: Wim de Knegt
Cees van den Elshout geeft tekst en uitleg bij de start van de opbouw van de Noorse woning in het Nederlands Openluchtmuseum.
Foto gemaakt door: Wim de Knegt

Vanuit Raamsdonksveer gingen de basisschoolleerlingen Kaylin van Dun (De Ruif), Hannah Verhagen (De Ruif), Koen Verhagen (De Wilsdonck) en Paulien van der Sluijs (De Schoof) mee naar Arnhem. Vanuit Geertruidenberg was Jarno van Dongen aanwezig. Hij was aangesloten omdat zijn oma, mevrouw Wintermans-Luijbregts, jarenlang bewoonster is geweest van de Noorse woning. Bussemaker noemde het ‘heel erg speciaal’ dat de leerling van ’t Schrijverke aanwezig was. “Het is toch uniek. Er zijn er maar weinig die kunnen zeggen dat hun oma gewoond heeft én hun moeder geboren is in een woning die in een museum staat.”

Bussemaker zei dat na een kort vragenvuur van de kinderen, die de minister onder meer vroegen of ze zelf mensen kent die de ramp hadden meegemaakt en of ze wist hoe hoog het water had gestaan in Raamsdonksveer. Met twee meter tien zat ze er ‘niet ver’ vandaan. Het goede antwoord was enkele tientallen centimeters meer. Nadat ook de kinderen enkele vragen mochten beantwoorden, mochten ze samen met Bussemaker een informatiebord onthullen. Dat was direct de start voor de herbouw van de Noorse woning.

Vijf basisschoolleerlingen uit de gemeente Geertruidenberg ondervragen minister Bussemaker
Vijf basisschoolleerlingen uit de gemeente Geertruidenberg ondervragen minister Bussemaker

Canon van Nederland
Voor het Nederlands Openluchtmuseum was het ook direct een moment om aandacht te schenken aan de Canon van Nederland. ‘De Noorse watersnoodwoning is nauw verbonden met de watersnood van 1953. Deze ramp, die grote delen van Nederland verwoestte en vele slachtoffers maakte, is één van de vijftig vensters van de Canon van Nederland. Het Openluchtmuseum werkt met het Rijksmuseum aan de visualisatie van de Canon. De noodwoning – als symbool van de – watersnoodramp is het eerste canonvenster dat in het Arnhemse museumpark wordt gepresenteerd’.

‘In het Openluchtmuseum wordt een vijftiental canonvensters uitgewerkt in bestaande en nieuwe historische gebouwen. De watersnoodwoning uit Raamsdonksveer is de eerste nieuwe aanwinst. Daarna volgt de laatste nog werkende ja-knikker als symbool voor ‘de gasbel’ over de winning van fossiele brandstof uit Nederlandse bodem’, schrijft het Openluchtmuseum in een persbericht. ‘Andere vensters in het museumpark gaan onder meer over Aletta Jacobs, De Statenbijbel, Slavernij, De Stijl en Willem Drees. Voor schoolgroepen van het basis- en voortgezet onderwijs zoomen we in op o.a. verzet tegen Kinderarbeid, op Veelkleurig Nederland, Tweede Wereldoorlog en op De Beemster’.

De Noorse woning wordt in het voorjaar van 2014 voor het publiek geopend, de canonvensters worden in de komende jaren stap-voor-stap zichtbaar – in 2016 zal het volledige project gereed zijn. Kijk voor meer informatie op de website van het Openluchtmuseum.

Kaylinn van Dun, Hannah Verhagen, Koen Verhagen, Paulien van der Sluijs, Jarno van Dongen en Minister Bussemaker onthullen het informatiebord.
Kaylinn van Dun, Hannah Verhagen, Koen Verhagen, Paulien van der Sluijs, Jarno van Dongen en Minister Bussemaker onthullen het informatiebord.