Open Huis in ’t Fruithuisje: de Haven, IJzersteeg, Heereplein en Poststraatje in de schijnwerpers

Veers Erfgoed grijpt in 2016 het jubileum aan om Raamsdonksveer op de kaart te zetten. Elke maand staat een buurt of wijk centraal in ‘t Fruithuisje. Zaterdagmiddag 3 september – en woensdagmiddag 14 september – zijn dat de Haven, IJzersteeg, Heereplein en Poststraatje. Oude en nieuwe bewoners zijn van harte welkom om oude foto’s van deze straat te bekijken én informatie over de voordeuren in deze straat te geven. Samen met u brengen we Raamsdonksveer – en deze straten – in kaart!

RAAMSDONKSVEER – In 2016 bestaat Veers Erfgoed vijftien jaar. Op 2 en 3 januari hebben we in het Henricusgebouw de aftrap gegeven van het lustrumjaar en de eerste informatie verzameld over de voordeuren van het Raamsdonksveer van vroeger. Aan het einde van 2016 willen we Raamsdonksveer op de kaart hebben staan. Het is dan mogelijk om via een speciale site informatie op te zoeken van elk pand en elke voordeur in het Raamsdonksveer van 1950. Om dit mogelijk te maken hebben we uw hulp nodig.

Haven en Heereplein
Achter elke voordeur op de kaart van 1950 woonde iemand. In het eerste weekend van januari hebben we al veel te horen gekregen over deze bijzondere plek met een bijzondere geschiedenis. Tijdens het Open Huis van september gaan we de straten rondom de voormalige haven en het Heereplein in beeld brengen.

Tot aan het begin van de jaren zeventig stroomde er water in de haven van Raamsdonksveer. De haven stond in verbinding met rivier de Donge en is voor Raamsdonksveer altijd van groot belang geweest. Schepen zorgde voor handel en vissers en rietsnijders voeren met hun bootjes naar de Biesbosch. Tot driemaal toe werd de haven gedeeltelijk gedempt. Zo ontstond er aan de kop steeds een groter plein. Het Heereplein heeft pas sinds de eerste helft van de 20e eeuw deze naam gekregen. Voorheen heette het Havenplein. Logisch want het was op het plein op de kop van de haven. Als eerbetoon aan de familie Heere werd de naam halverwege de 20e eeuw veranderd.

Wie kan ons meer vertellen over de gebouwen rondom de haven en het Heereplein? We zijn ook nieuwsgierig naar uw verhaal over de IJzersteeg en het Poststraatje, die in verbinding stonden met de haven en het Heereplein. Heeft u bijvoorbeeld foto’s van de straat en steeg? Neem deze dan mee op 3 of 14 september. Tussen 13:00 en 17:00 uur – op woensdag van 14:00 tot 16:00 uur – gaan we in ’t Fruithuisje terug naar de Haven, IJzersteeg, Heereplein en Poststraatje van toen.

We kunnen uw hulp goed – en graag – gebruiken om deze vragen op te lossen. Natuurlijk staat een lekker bakske koffie (of thee) voor u klaar.

Haven001 Haven002