Open Huis in ’t Fruithuisje: de Hoofdstraat, Oranjestraat, Prins Bernhardstraat, Schoolpad en Hoge Veer in de schijnwerpers

Veers Erfgoed grijpt in 2016 het jubileum aan om Raamsdonksveer op de kaart te zetten. Elke maand staat een buurt of wijk centraal in ‘t Fruithuisje. Zaterdagmiddag 5 november – en woensdagmiddag 9 november – zijn dat de Hoofdstraat, Oranjestraat, Prins Bernhardstraat, Schoolpad en Hoge Veer. Het is de laatste keer dat we dan een specifieke buurt in de schijnwerpers zetten. Oude en nieuwe bewoners zijn van harte welkom om oude foto’s van deze straat te bekijken én informatie over de voordeuren in deze straat te geven. Samen met u brengen we Raamsdonksveer – en deze straten – in kaart!

RAAMSDONKSVEER – In 2016 bestaat Veers Erfgoed vijftien jaar. Op 2 en 3 januari hebben we in het Henricusgebouw de aftrap gegeven van het lustrumjaar en de eerste informatie verzameld over de voordeuren van het Raamsdonksveer van vroeger. De afgelopen maanden hebben specifieke buurten, straten en wijken in de schijnwerpers gestaan. Over twee maanden willen we Raamsdonksveer op de kaart hebben staan. Het is dan mogelijk om via een speciale site informatie op te zoeken van elk pand en elke voordeur in het Raamsdonksveer van 1950. Om dit mogelijk te maken hebben we voor de laatste keer uw hulp nodig.

Buurten rondom de Kroispad
Achter elke voordeur op de kaart van 1950 woonde iemand. Aan het begin van dit jaar hebben we al veel te horen gekregen over deze bijzondere plek met een bijzondere geschiedenis. Tijdens het Open Huis van november gaan we voor een laatste keer enkele straten in beeld brengen. Dit keer zijn het de straten rondom ‘de Kroispad’; Hoofdstraat, Oranjestraat, Prins Bernhardstraat, Schoolpad en Hoge Veer.


De Kroispad is een Veerse aanduiding voor het kruispunt ter hoogte van café De Witte Leeuw. Op dit punt komen twee belangrijke routes bij elkaar: het oost-westlint van Raamsdonk naar het Sandoel en de straat in noord-zuidrichting, onderdeel van de Napoleonsroute van Breda naar Gorinchem. Onderdeel van de Napoleonsroute is de Prins Bernhardstraat.  Deze straat heeft zijn naam te danken aan het huwelijk tussen prinses Juliana en Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Ter gelegenheid van het huwelijk werd de straatnaam tussen ‘de Kroispad’ en Emmastraat gewijzigd van Deijlstraat naar Prins Berhardstraat. De Hoofdstraat is onderdeel van de oude route van Raamsdonk naar het Kartuizerklooster op het Sandoel. Veel ouder is het parallel aan deze straat lopende Schoolpad. Voor veel mensen is dit pad een verborgen route. In vroegere tijden liep het pad langs de voorzijden van de boerderijen die aan de Hoofdstraat lagen. De naam Schoolpad kwam er na de oprichting van de eerste openbare lagere school aan dit pad. Het pand staat er nu nog steeds, namelijk het Henricusgebouw.

Ook de Oranjestraat is uitgegroeid van een pad naar volwaardige straat. Vanaf ‘de Kroispad’ liep er vroeger een pad tussen de weilanden naar de boerderijen op het Hoge Veer. Na de aanleg van de Napoleonsroute werden hier de eerste huizen gerealiseerd en werd het pad een volwaardige woonstraat. Bijzonder is de Veerse naam voor de Oranjestraat, namelijk de ‘Soikerstegt’ (Suikersteeg). Onduidelijk is de herkomst van deze naam. In het archief van Veers Erfgoed zijn nog maar weinig foto’s van deze straat aanwezig. We zijn ook nieuwsgierig naar uw verhaal over de Oranjestraat. Heeft u foto’s van deze straat? Neem deze dan mee op 5 of 9 november. Tussen 13:00 en 17:00 uur – op woensdag van 14:00 tot 16:00 uur – gaan we in ’t Fruithuisje terug naar de Hoofdstraat, Oranjestraat, Prins Bernhardstraat, Schoolpad en Hoge Veer van toen.

We kunnen uw hulp goed – en graag – gebruiken om deze vragen op te lossen. Natuurlijk staat een lekker bakske koffie (of thee) voor u klaar.