Open Huis in ’t Fruithuisje: Julianalaan in de schijnwerpers

Veers Erfgoed grijpt in 2016 het jubileum aan om Raamsdonksveer op de kaart te zetten. Elke maand staat een buurt of wijk centraal in ‘t Fruithuisje. Zaterdagmiddag 2 juli – en woensdagmiddag 13 juli – is dat de Julianalaan. Oude en nieuwe bewoners zijn van harte welkom om oude foto’s van deze straat te bekijken én informatie over de voordeuren in deze straat te geven. Samen met u brengen we Raamsdonksveer – en deze straat – in kaart!

RAAMSDONKSVEER – In 2016 bestaat Veers Erfgoed vijftien jaar. Op 2 en 3 januari hebben we in het Henricusgebouw de aftrap gegeven van het lustrumjaar en de eerste informatie verzameld over de voordeuren van het Raamsdonksveer van vroeger. Aan het einde van 2016 willen we Raamsdonksveer op de kaart hebben staan. Het is dan mogelijk om via een speciale site informatie op te zoeken van elk pand en elke voordeur in het Raamsdonksveer van 1950. Om dit mogelijk te maken hebben we uw hulp nodig.

0876
Julianalaan
Achter elke voordeur op de kaart van 1950 woonde iemand. In het eerste weekend van januari hebben we al veel te horen gekregen over deze straat met een bijzondere geschiedenis. Tijdens het Open Huis van juli gaan we deze straat in beeld brengen.  Van oudsher een belangrijke weg tussen het centrum van Raamsdonksveer en Raamsdonk. Vroeger werd de straat Stadsweg genoemd. De weg was namelijk ook de aanrijroute vanuit de Langstraat naar de stad Geertruidenberg. Door de jaren heen heeft de weg een metamorfose ondergaan. Aan de voorkant van de woningen liep vroeger een sloot met daaroverheen bruggetjes.  De sloten zijn al jaren geleden gedempt.

Een belangrijk gebouw in de Julianalaan was het van oorsprong Protestantse verenigingsgebouw Rehoboth, Hebreeuws woord voor ‘ruimte’. Er werden zanguitvoeringen, toneelstukken, filmvoorstellingen en bazaars in het gebouw uit 1032 gehouden. Jaren later stond het gebouw bekend als ‘De Omschoor’ en was het de bakermat voor onder meer het Cabaneel en stichting De Handwijzer.

Wie kan ons meer vertellen over deze straat met zijn gebouwen? Heeft u bijvoorbeeld foto’s van de straat met zijn bruggetjes of van het Rehobothgebouw? Neem deze dan mee op 2 en 13 juli. Tussen 13:00 en 17:00 uur – op woensdag van 14:00 tot 16:00 uur – gaan we in ’t Fruithuisje terug naar de Julianalaan van toen. We kunnen uw hulp goed – en graag – gebruiken om deze vragen op te lossen. Natuurlijk staat een lekker bakske koffie (of thee) voor u klaar.

4341