Sinterklaas, wie kent ‘m niet?

In november is in ’t Fruithuisje de tentoonstelling ‘Sinterklaas, wie kent ‘m niet?’ te zien. Met foto’s en voorwerpen laten we de (Veerse) gebruiken rondom het Sinterklaasfeest zien. Iedereen heeft herinneringen aan dit typisch Nederlandse kinderfeest. Al eeuwen bezoekt de Sint ook Raamsdonksveer en heeft verschillende plekken en voertuigen gebruikt tijdens zijn intocht. Zo is hij per koets over het Sandoel gereden, kwam hij met de boot aan bij de werf van Asto en werd hij jaren begeleidt door de klanken van harmonie ‘De Eendracht’. Ook bezoekt hij de basisscholen van Raamsdonksveer en geeft hij nog steeds op 5 december cadeaus aan de kinderen én volwassenen van Raamsdonksveer. De cadeaus zijn in al die jaren wel wat veranderd. Was het vroeger een paar nieuwe klompen, nu zijn het uiteenlopende spelletjes, knuffeldieren en ander speelgoed. In de tentoonstelling nemen we u mee door een tijdreis en laten we de Goedheiligman in de verschillende eeuwen in Raamsdonksveer zien.

Sinterklaas foto 0633

Op verschillende momenten hebben we u gevraagd naar foto-, film-, of ander materiaal dat een herinnering aan de goedheiligman bij u naar boven brengt. Dit kan bijvoorbeeld ook een cadeau zijn wat u als klein meisje of kleine jongen van de Sint heeft gekregen. Heeft u een  Sinterklaas-gerelateerde anekdote? Hoe ziet het heerlijk avondje bij u in de familie er uit? Heeft u rond 5 december specifieke gebruiken die u als familie koestert? Wij horen het graag van u. Voor de tentoonstelling zijn we niet alleen op zoek naar de foto’s, films, verhalen en voorwerpen van 60 en 70+-ers. Wij zijn ook benieuwd naar de herinneringen van mensen die geboren zijn in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. We willen een zo compleet mogelijk beeld schetsen van de sinterklaasviering in Raamsdonksveer.

Sinterklaas foto 4976

Sinterklaas foto 5338

Speciale inleverdag

Op zaterdag 5 oktober kunt u tussen 07:00 en 19:00 uur in ’t Fruithuisje, tijdens een speciale marathon ‘Open Huis’ uw foto-, film-, of ander materiaal inleveren. De vrijwilligers van het Veers Erfgoed staan die dag voor u klaar om foto’s van Sinterklaas in Raamsdonksveer direct te scannen of uw cadeaus van de Sint in te nemen. En als u die dan toch komt inleveren, dan noteren vrijwilligers direct het verhaal achter dit cadeau en maken we een foto van u samen met het voorwerp. Om het voor iedereen mogelijk te maken zaterdag 5 oktober langs te komen hebben we onze openingstijdens verruimd. Zo moet het voor iedereen lukken om even in ’t Fruithuisje binnen te lopen met zijn foto-, film-, of ander materiaal dat een herinnering aan de goedheiligman bij u naar boven brengt. Natuurlijk staat de koffie voor u klaar. Uw bijdrage is in het najaar van 2013 te zien in ’t Fruithuisje in Raamsdonksveer. Veers Erfgoed zal alles zorgvuldig documenteren en goed op uw eigendommen passen, zodat na afloop van de tentoonstelling alle foto’s, films en voorwerpen weer bij hun rechtmatige eigenaar komen. U kunt uw reactie sturen naar info@veerserfgoed.nl, naar ons postadres of afgeven tijdens een van onze open middagen in ‘t Fruithuisje.

Sinterklaas in 1975 Sinterklaas in 1976