Koijere op 25 september

Koijer 25 september met Veers Erfgoed mee!

In 2016 bestaat Veers Erfgoed vijftien jaar. In dit lustrumjaar verzamelen we informatie over de voordeuren van het Raamsdonksveer van vroeger. Aan het einde van 2016 wil Veers Erfgoed Raamsdonksveer op de kaart hebben staan. Het is dan mogelijk om via een speciale site informatie op te zoeken van elk pand en elke voordeur in het Raamsdonksveer van 1950. Op 25 september kunt u alvast letterlijk door de geschiedenis van de buurten van Raamsdonksveer gaan wandelen. Tijdens een speciale koijertocht door Raamsdonksveer nemen we u mee op pad om ‘te burte’ over de buurt.

Koijeren, hoe doede da?
Op 25 september zijn er ‘koijerroutes’ (wandeltochten) uitgezet door de buurten van Raamsdonksveer. Koijeren is het Veerse woord voor wandelen. In deze routes zijn weetjes, verhalen en herinneringen over deze buurt verwerkt. Tussen 11:00 en 17:00 uur kan oud en jong wandelen door de geschiedenis van Raamsdonksveer.

Waar moet ik langskoijeren?
Op de koijerroutes zijn OIP’s geplaatst. Deze punten markeren de route. Komt u een OIP tegen dan weet u dat op die plek iets bijzonders te vertellen is over de plek. Er zijn meer dan 35 onderwerpen op de route te vinden. Er is een speciale Koijerkaart gemaakt waarop de Koijerroute en de OIP’s zijn aangegeven. De Koijerkaart kunt u ophalen in onze kraam op de Veerse Dag (zaterdag 17 september) of op 25 september afhalen bij de busplekskes.

Starten vanaf busplekskes
De koijertochten starten vanuit verschillende ‘busplekskes’.  Deze bushokjes in de verschillende buurten zijn de start voor de wandeltochten door de buurt. De busplekskes zijn te vinden op het Sandoel (ter hoogte van de Boterpolderlaan), Grote Kerkstraat (ter hoogte van de Koningstraat, Keizersdijk (ter hoogte van parkeerplaats Boelaars), Prins Hendrikstraat, Julianalaan (ter hoogte van de brandweerkazerne), Heereplein, Het Hoge Veer en Wilhelminalaan (ter hoogte van Koningspark). Op de busplekskes zijn naast vrijwilligers van Veers Erfgoed ook de buurtambassadeurs aanwezig. Dit zijn mensen die vroeger – en soms nu nog – in deze buurt gewoond hebben en u alles kunnen vertellen over de betreffende buurt. De busplekskes zijn ook de opstapplaats voor de ‘d’r oep en d’r af bussen’. Tijdens de koijertocht rijden deze busjes langs de busplekskes om u op te halen en te brengen naar de andere routes in Raamsdonksveer. Handig voor als u minder mobiel bent of even de benen wilt strekken tijdens ’t koijeren. 

Speciale opdrachten voor kinderen!
Voor kinderen is er op de Koijerdag een route met opdrachten uitgezet. Kinderen kunnen Olifaantjes vaine (vaine is het Veerse woord voor vinden). Bij ieder Olifaantje hoort een vraag die je kunt vinden in het boekje. Het boekje met de vragen en antwoorden is 25 september te krijgen bij elke busplek op de Koijerroute. Het maakt dus niet uit van waar u start. Het is niet nodig om alle vragen op de Koijerroute te beantwoorden. Kinderen krijgen een beloning als ze één of meerdere vragen hebben beantwoord.